Skip to content

Mali kajkavski književni razgovori 2017

Posted in kajkavci 2017.

U sklopu projekta Kajkavci u Lisinskom u Maloj dvorani Lisinski predstavljeno je i književno stvaralaštvo kajkavskih autora iz pet županija i Grada Zagreba. Urednica i voditeljica Malih kajkavskih književnih razgovora Snježana Horvatin ugostila je tako članice Udruge Ivana Perkovca s  predsjednicom Jasnom Horvat i pjesnikinjama koje pišu na kajkavskoj ikavici Nadom Lozar Tomašić i Maricom Planinšak. Uz izvorne govornike ikavice, posjetitelji su mogli čuti i pjesnikinju Veru Grgac koja je od zaborava otrgnula bistrajnski govor. Pjesnik i likovni umjetnik Davorin Žitnik Žito predstavio je rad Varaždinskog književnog društva, recital Senje i meteori te književnu nagradu „Katarina Patačić“, dok je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić  govorio je 25-godišnjoj  tradiciji izlaženja Hrvatskog kajkavskog kolendara i podupiranju mladih autora koji pišu na kajkavštini.

Mladi književnik Marko Gregur publici je približio značaj Galovićevih jeseni, manifestacije koja je od zavičajne prerasla u međunarodni književni festival koji  svake godine dovodi u Koprivnicu vodeće hrvatske i europske pisce, a Ivan Kukovačec, ravnatelj POU Sveti Ivan Zelina, osvrnuo se na važnost i kvalitetu Recitala suvremenog kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“  Zelina kao najveće svetkovine kajkavske žive riječi od sedamdesetih godina do danas.

Zagorski književni krug predstavili su predsjednik Hrvatskozagorskog književnog društva Božidar Brezinščak Bagola, pjesnik Ladislav Prežigalo i  Zorica Klinžić, jedna od organizatorica krapinskog recitala.

Pjesme Davorina Žitnika, Sare Novak, Zdenke Maltar, Ive Kalinskog, Božidara Brezinščaka Bagole, Ladislava Prežigala i Marije Hlebec čitali su mladi glumci Lujo Kunčević i Denis Bosak, dok je Krešimir Blažek interpretirao stihove Ivana Goluba i Frana Galovića.

U glazbenom dijelu nastupili su Mirko Švenda Žiga te sopranistica Josipa Lončar uz klavirsku pratnju Darka Berovića, pokazavši svojim izvedbama još jednom svu muzikalnost kajkavske popevke.